Bursa’da Gezilecek Yerler Listesi

Sembolik Yapılar

1-Kapalı Çarşı 

Burası Neresi?

Osmanlı Dönemi’nin ilk zamanlarında  Tahtakale ile Emir Hanı arasında bulunan çarşı, kentin göbeğinde yıllardır yerini koruyan Ulucami ve Orhan Cami’nin hemen altında bulunmaktadır. Sonrasında Yıldırım Bayezıd tarafından yaptırılmış olan Bedesten’e taşınmıştır. Günümüzde Bedesten Kuyumcular Çarşısı, Kapalıçarşı’nın merkezini oluşturuyor.

Diğer kalan çarşılar ise Bedesten’in çevresinde konumlanmıştır.  Sipahi Çarşısı, Gelincik Çarşısı ve Hacıivaz Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı ve Tahılpazarı geçmiş o dönem Kapalı çarşı adını almıştır. Orhangazi döneminde hanların araları çatı ile kapatılmış ve yavaş yavaş kapalı çarşılar oluşturulmaya başlanmıştır.

En çok ilgi çeken yer olup, günümüze dek tarihi dokusu bozulmayan atmosferik çarşı 130 dükkâna sahiptir. Giyimden havlu işçiliğine, kuyumculardan ayakkabıcılara birçok alanda hizmet vermektedir.

Geçmişte alışveriş ve ticaretin merkezi Ulucami’nin arkasındaki Kapalıçarşı ve Bedesten bugüne ulaşan 130 adet dükkân gelmiştir. Bu dükkânların çoğu kuyumcu ve döviz üzerinedir.

Kaçırmayın! Kapalı çarşı içerisinde birçok çeşit restoran mevcuttur. Bu restoranlarda; köfte, meşhur İskender, mantı, pide gibi lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Kuyumcular Bölgesi’nde Bursa’nın yerel tatlarından biri olan Cantık’ı denemelisiniz. Yuvarlak, simit büyüklüğünde içi kıymalı veya kuşbaşılı olan pidedir. İpek Han ve Koza Han’da oturup çay ve kahve içerek vakit geçirebilirsiniz.

Konum: Nalbantoğlu Mah, Kapalı Çarşı Cad., 16010 Osmangazi/Bursa

 

2-Eski Aynalı Çarşı

Burası Neresi?

Orhan Gazi tarafından 1339 yılında hisar dışına yaptırılan külliyenin hamamı olan bu yer, şehrin ilk çarşı hamamıdır. 16. Yy’e kadar çarşının ihtiyaçlarını karşılayan bu yapı 1584 yılında çıkan yangın sonucu hasar görmüştür. Yenileme çalışmalarının ardından kadınlar ve erkekler olarak ayrılmış olup birde kahve dükkânı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bursa’nın ikonu haline gelmiş birtakım ürünlerin satışını yapıldığı çarşı olarak işlevini devam ettirmektedir.

Konum: Kapalı Çarşı Eski Aynalı Çarşı No:3, 16110 Osmangazi/Bursa

 

3-Ulu Cami

Burası Neresi?

Niğbolu Zaferi’nin ardından Yıldırım Beyazid’ın emriyle, 1396 senesinde yapımına başlanmış ve 1399’da tamamlanmıştır. Esasında söylenene göre zafer sonrası, Yıldırım Beyazıd şehre 20 cami yapılmasını emretmiştir. Ancak Emir Sultan Hazretleri bunun yeni kurulan kente fazla olacağı düşüncesi ile 20 kubbeli bir caminin daha iyi olacağını söylemiş.

Kündekari tekniği ile yapılan caminin içindeki eşi benzeri çok nadir görülebilen minber, Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. Minber, evrenin kül olarak  doğu tarafında güneş sistemi, batı yakasında ise galaksi sisteminin tasvir edildiği söylenmektedir. Aynı zamanda gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek boyutlarıyla birebirdir.

Atatürk Caddesi üzerinde bulunan cami, zaman içerisinde deprem, istila, yangın gibi  olayların yaşanması üzerine oldukça zarar görmüştür. Bir erken Dönem Osmanlı Mimarisi olan cami, kentin en büyüğü ve anıtı niteliğindedir. Ulu Cami’nin duvarlarında yer alan her biri farklı hattatlar tarafından 200 hat levhası ve duvar yazılarıyla Hat Sanatları Müzesi olarak da bilinmektedir.

Caminin şadırvanı hakkındaki söylentiye göre; yapımında bazı noktaların kamusallaştırılması gereken caminin şadırvanı Musevi bir kadına aittir. Arazisini vermek istemeyen kadın, rüyasında insanların hepsinin aynı yöne koştuklarını görür. Nereye gittiklerini soran kadın cennet cevabını alır. Gördüğü rüyadan etkilenen kadın ertesi gün arazisini Şadırvan yapılması şartıyla verir.

Ayrıca şöyle bir detay söz konusu; inşasında çekilen maddi sıkıntıların ardından yarım bırakılan inşaat, Hristiyan ve Musevi topluluklarının maddi destek bulunmuşlar. Bunun üzerine Müslümanlarda teşekkürlerini iletmek için David’in Yıldızı ve Haç sembollerinin işlendiği taşları cami pencerelerinin üzerinde kullanılmıştır.

Konum: Nalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa

 

4-Tophane

Burası Neresi?

Bursa’nın etkileyici manzarasının ayaklar altına serildiği yerlerden biri de Tophane’de bulunan Saat Kulesi mevkisidir. Burada aynı zamanda Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi ve ondan sonra gelen padişah olan oğlu Orhan Gazi’nin türbeleri de burada bulunmaktadır.

Saat Kulesi; Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılmış olup, 1900’lere kadar ayakta kalmış ve bilinmeyen bir tarihte de yıkılmıştır. 1904 yılında yapımına tekrar başlanmış, tamamlandıktan sonra  II. Abdülhamit’in tahta çıkışı sebebiyle, Vali Reşit Mümtaz Paşa tarafından faaliyet açılmıştır. Dört bir cephesinde elektronik saat bulunan kule aynı zamanda  Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yangın gözetleme yeri olarak da kullanılmaktadır.

Osman Gazi Türbesi; koca bir imparatorluğun kurucusunun türbesinin bulunduğu yer, elbetteki en önemli tarihi noktalardan biridir. Padişah olduğu dönemde, Bursa kuşatması esasında oğlu Orhan Bey’e şehrn kubbeli bir yapısını işaret ederek vefat ettiğinde buraya gömülmek istediğini belirtmiştir. Eski bir kilise türbeye dönüştürülmüş ve naşı buraya gömülmüştür. Ne yazıktır ki orjinal türbe depremde hasar görerek yıkılmıştır. Fakat 1863 yılında  Sultan Abdülaziz tarafından tekrar inşa ettirilmiştir.

Tophane Parkı’nın hemen girişinde ise  1281-1362 yılları arasında yaşamış olan ikinci padişah Orhan Gazi’nin türbesi yer almaktadır. Bursa’yı fethetmeden önce kentin manastırı olan  Sainte Elie Manastırı’nın bir bölümüne yapılmıştır. O yüzden manastıra ait mozaik işlemeleri günümüzde hala görebilirsiniz.

Konum: Osmangazi, Tophane Parkı, Yiğitler Cd., 16040 Osmangazi/Bursa

 

5-Bursa Tarihi Evleri

Burası Neresi? 

17. Yy’deki Bursa evleri hakkında edindiğim bilgilere göre, ailelerin gelir durumlarına göre değişkenlik göstermektir. Maddi durumu iyi olan ailelerin evleri konakken, orta düzeyde maddi imkâna sahip  ailelerin evleri yine iki katlı olup, farkı özelliklere sahiptir.

Yaygın olarak çoğu Bursa evinde, sofa, mutfak, cumbalı yada balkonlu oda, şadırvan, avlu ve su kuyusu vardı. Ahır, kiler, ambar gibi sıcak ve korunaklı yerler alt katta olurken, bahçeleri çardak, ahır, fırın, ambar, çeşme, samanlık, tuvalet ve hamam yerleri bulunurmuş.

Günümüze kadar gelebilmiş en güzel örneklerden biri de eski evliyalardan Somuncu Baba Evi ile Muradiye’de bulunan Osmanlı Evi’dir. Hatta bu müzeye dönüştürülmüş evin içerisini de gezme imkânınız var.

18. yüzyıl itibariyle ahşap süslemelerin, aşı boyası uygulamalarının yaygın olarak görüldüğü aşikâr. Bu özel görünümü ile sizi tarihi yolculuğa çıkaracak olan Bursa evleri, böylesine her yerin betonarme olduğu yerde yaşayan insanlara iç çektiriyor.

Konum: Osmangazi, 7. Kale Sk. No:21, 16040 Osmangazi/Bursa

 

MÜZELER

6-Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi

Burası Neresi?

Cumhuriyet Dönemi işletmelerinden biri olan Bursa Merinos Tekstil Sanayi Müzesi, 1938 senesinde Atatürk tarafından açılmış olan Merinos Yünlü Müessesinin yenilenmesinin ardından kültürel mirası korumak amacıyla müzeye çevrilmiştir.

Sanayi devrimlerinden biri olan bu fabrika, 1960’lı yıllarda ülkeye katkı sağlayan işletmelerinden biriyken 2004 senesinden sonra çalışma durdurmuş ve Bursa Belediyesi’ne devredilmiştir. Belediye tarafından ise kültür merkezine ve müzeye dönüştürme kararı verilmiştir.

Neden Gitmeliyim? Fabrikanın tüm üretim sürecini izleme şanına sahipsiniz. Yün ve ipliğin ortaya nasıl çıktığının, iplikten dokuma malzemelerinin nasıl elde edildiğini, boya malzemelerinin kullanışına kadar birçok yöntem sırasıyla veriliyor. Bu aletlerin yanında Merinos tarihi ve Bursa’nın teknoloji ve sanayi tarihini ele alan belgelerde gösteriliyor.

Başlarda yurt dışından ithal edilen yünler kullanılırken zaman içerisinde gelişen fabrikada, Merinos Koyunlarının yünleri işlenebilecek hale gelmiştir. Burada koyunlardan alınan yünlerin aşamaları ve kumaşa döndürülmesi, hangi yöntemlerin kullandığı gibi adımları öğrenebilirsiniz.

Konum: Gaziakdemir, Merinos Cd. No:11, 16190 Osmangazi/Bursa

 

7-Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Burası Neresi?

Türkiye’deki tek Anadolu Arabaları Müzesi olan bu yerde, Üçpınar Tümülüs’ünde yapılan kazı çalışmalarında çıkarılan  at arabası parçaları ve tekerlekleri konu alan bir galeri ve Tümülüs’teki bir mezar odası canlandırılmıştır.

Umurbey Mahallesi’nde  1998-2002 yılları arasında eski bir ipek fabrikasının yenilenmesi üzerine açılan bir müzedir. 30 bin metrekarelik bir alanın üzerine kurulan müzede, çift beygirli Bursa at arabalarından günümüzdeki otomobillere geçiş hikâyesi ele almaktadır.

Geçmişten günümüze uzanan gelişim hikâyesi hakkında tüm detayları bulabileceğiniz müzeyi ziyaret etmeden ayrılmayın!

Konum: Umurbey, Fabrika Sk. No:9, 16030 Yıldırım/Bursa

 

SEYİR VE MANZARA NOKTALARI

8-Bakacak Seyir Noktası

Burası Neresi?

1720 metre yükseklikte, Uludağ zirvesinde konumlanan Bakacak Seyir Noktası, oldukça etkileyici manzaraya sahip. Açık havalarda Marmara Denizi’ne kadar görebilirsiniz. Yalnız belirtmeliyim ki yükseklik başınızı döndürebilir, bir süre sonra alışacaksınızdır.

Neden Gitmelisin? Bu muhteşem seyir manzarasına karşı bir dağ havası almak ve hoş fotoğraflar çekilmek için birebir nokta. Oteller bölgesine 5 kilometre uzaklıkta bulunuyor olup, şehir merkezine ise 45 dakika uzaklıktadır. Bursa manzarasını ayaklar altına seren Bakacak’ta, tertemiz şehir havasını soluyabilirsiniz.

Konum: Güllük, 16370, Kaplıkaya Cd., 16310 Yıldırım/Bursa

 

9-Bursa Teleferik

Burası Neresi?

1963 senesinde kullanıma açılan teleferik, Türkye’nin ilk teleferik hattı olma özelliğine sahiptir. Toplamda 144 kabini ile oldukça güvenli bir yolculuk geçirebileceğiniz teleferik hattında, 8’er kişilik kabinleri ile toplamda 1500 kapasiteye sahiptir. Gece ve gündüz farketmeksizin kesintisiz hizmet sunan teleferik, yağmur kar demeden sarsıntısız, korkunuz varsa en aza indirgeyecek düzeyde bir yolculuk yapmanızı sağlıyor.

Öncelikle Bursa’nın semtlerinden biri olan Tefferüç’ün Merkez İstasyonu’ndan hareketle 1231 metre yükseklikteki Kadıyayla İstasyonuna varıyorsunuz oradan bir başka vagona binerek 1635 metre yükseklikteki Sarıalan’a 12 dakikada ulaşacaksınız. Son olarak burada 1810 metre daha yükseğe çıkarak 2. Bölge oteller istasyonuna varabilir, burada bulunan market, restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkânlarını ziyaret edebilirsiniz.

Bursa merkezden Uludağ’ın tepesine giden bir yol… Bursa’ya gelince yaz ile kışı birbirine bağlayan teleferiğe, birçok insan gibi binmeden dönülmemesi gerektiğini düşünüyorum haklı olarak. Şehrin en yüksek tepesine ulaşırken göreceğiniz manzaralarda işin keyfini sürmenizi sağlıyor.

Konum: Piremir Mahallesi Teleferik Caddesi No: 88 Yıldırım/BURSA

 

10-Tarihi Çamlı Kafe

Burası Neresi?

Çamlı kafe, Bursa’nın Trilye ilçesindeki  Zeytinbağı’nda yer alıyor olup, fazla bilinirliliği olmayan ancak bilenlerin de sıklıkla ziyaret ettiği hoş manzaraya sahip tarihi bir mekân. Adeta huzuru yansıtan sakin konumu ve tertemiz deniziyle gelenleri mest ediyor. Özelikle hafta sonları güzel havanın tadını çıkartan çok oluyor burada.

Kahvaltı öğününden tutun abur cuburuna kadar her çeşit yemeği bulabileceğiniz mekânın ünlüsü gözlemeleri. En cezbedici tarafı ise bu güzel manzara karşısında uygun makul karşılığında bir şey yiyip içmek sanırım. Zira bu çok alışa gelmiş bir durum değil.  Ortalama kahvaltı için 20-25 yemek içinse 15-25 civarı ödeyerek hesaplı bir gün geçirebilirsiniz.

Neden Gitmeliyiz?

Dilerseniz çay bahçesinin içinde dilerseniz de çam ağaçlarının yarattığı gölgelikte yer alan tahta bank ve masalarda gönlünüzce oturabilirsiniz.

Konum: Tirilye, 16960 Mudanya/Bursa

 

MEYDAN VE SOKAKLAR

11-Arap Şükrü Sokağı

Burası Neresi? 

Bursa’nın en bilinen eğlence mekânlarının yer aldığı Arap Şükrü Sokağı, Çiçek Pasajı’nın girişinde yer almaktadır. Kentin tarihini yansıtan bu sokak, Osmanlılar tarafından fethedilmesinin ardından  Orhan Gazi‘nin kale surlarını bu yerin hemen yanında bulunan mahalleye Musevilerin yerleşmesine müsaade etmiştir.

İspanya’dan sürülen Yahudiler 1492 tarihinde II. Beyazıd tarafından buraya yerleştirilmişlerdir. Sokakta halen yaşamını devam ettirmekte olan 20-30 hane Yahudi’nin ibadethaneleri olan Geruş ve Mayor sinagogları da burada yer almaktadır.

“Yahudi Mahallesi” adıyla bilinen Arap Şükrü, geçen 50 yılın ardından yaşadığı değişimle Bursa’nın önde gelen eğlence merkezlerden biri oluştur. Arap Şükrü adındaki bir esnafın bu bahsi geçen sokakta bir mekân açması üzerine başlayan serüven çocuklarının da yeni mekânlar açmasıyla trafiğe kapatılarak bugünkü haline bürünüyor.

Konum: Kuruçeşme, Sakarya Cd. No:27, 16050 Osmangazi/Bursa

 

12-Cumhuriyet Caddesi

Burası Neresi?

Bursa ticari hayatıyla ünlü ilçelerin başında olup üzerinde 270 adet dükkân bulunan Cumhuriyet Caddesi, trafiğe kapalı ve yalnızca tramvay ulaşımı sağlanmaktadır. 1905 senesinde Bursa Valisi Mümtaz Reşid Paşa tarafından açılan caddenin o dönemlerdeki ismi II. Abdülhamit’e ithafen Hamidiye’ydi. Bir ucu Meydanı’nda başlayıp diğer ucu  Gökdere Bulvarı’nda son bulmaktadır. Dükkânların çoğunluğu zücaciye, halı ve perde üzerinedir.

Konum: Osmangazi/Bursa

 

13-Kale Sokak

Burası Neresi?

Bursa’nın Hisar ilçesinde bulunan ve şehir yaşamını yansıtan önemli bir yerdir. Bitinya, Roma ve Bizans dönemine ait kale duvarlarının ve kapılarının yanında, Bursa evlerinin en güzel örneklerini, Osmanlı camilerini, türbelerini, çeşmelerini, mezarlıklarını ve daha birçok yapıyı burada bulabilirsiniz.

Burada kendinizi serbest bırakın ve sokaklara korkusuzca dalın! Her sokak bir sürprizle doludur. Burası geçmişimizi, geleneğimizi yansıtan bir yerleşim yeri olduğu için atmosferik havasında iyi hissedeceksiniz. Şahadet Cami’ne açılan birkaç sokak mevcuttur. Sokakların hepsinin adı kale sokak olup, doğal müze olarak görülmektedir.

Kaçırmayın! Tophane Parkı’nın çevresinde bulunan yerel kebapçı restoranları bulunuyor, burada Bursa’nın temsili yemeğini yiyebilirsiniz. Veya Sümbüllü Bahçe Konağı’nda has Osmanlı mutfağının tadına bakabilirsiniz.

Konum: 16040, Osmangazi/Bursa

 

GÖSTERİ MERKEZLERİ

14-Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosu

Burası Neresi?

1938 yılında Halkevi olarak açılan Ahmet Vefik Paşa Devlet Tiyatrosu’nda tiyatro performansları sergilenmiştir. O dönem vali olan İhsan Sabri Çağlayangil tarafından 1957’de alt ve üst sinemalarda yapılan düzenlemeler sonucu Ahmet Vefik Paşa olarak yeniden hizmete açılmıştır.

Mekânın ilk gecesi, İdil Biret piyano performansı, Dormen ve Muammer Karaca gibi önemli tiyatro oyuncuları ise çeşitli eserlerden kesitler sergilemişlerdir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nce tarafından alınan karar üzerine yalnızca tiyatro oyuncuları yalnızca oyun sergilemekle kalmayarak, tiyatro sanatına yeni katılacak olan oyuncular yetiştirmek amacıyla özel dersler verilmeye başlanmıştır.

Bina 492 kişilik seyirci kapasitesiyle büyük ve bunun yanında küçük birde salonu mevcuttur. Burada hem devlet hem de özel tiyatro oyunları sergilenmektedir. 

Konum: Alacamescit, Atatürk Cad. No:40, 16020 Heykel / Osmangazi/Bursa

 

15-Karabaş-i Veli Tekkesi

Burası Neresi?

Osmanlı mimarisinin önemli eserlerinden olan Karabaş-i Veli Tekkesi, geçirdiği yenileme çalışmalarıyla Bursa’da hatırı sayılır miraslar arasında yerini almıştır. Merkezde Mevlana kültürü süregelirken, Bursa’da yeniden doğmuştur.

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bina, Osmangazi Belediyesi himayesine verilmiş olup, temsilcisi olduğu kültürü yaşamak ve yaşatmak amacıyla etkinlikler düzenlenmesi amacıyla Mevlana Kültürünü Tanıtma ve Yaşatma Derneği ile işbirliği sonucu dergâha “Karabaş-ı Veli Kültür Merkezi” olarak yeniden adlandırılmıştır. Sema gösterileri, ney dinletileri, şiir gecelerinin yanı sıra eğitimler düzenlenen etkinlikler arasındadır.

Konum: Maksem, 5. Çardak Sk. No:2/1, 16040 Osmangazi/Bursa

 

16-Tayyare Kültür Merkezi

Burası Neresi?

Cumhuriyet Dönemi’nin ilk modern sinema, tiyatro ve konser salonları arasında bulunan kültür merkezi, mimar Arif Hikmet Koyunoğlu´nun projesi olarak Tayyare Cemiyeti tarafından inşa ettirilmiştir.  Bursa Belediyesi’nin satın aldığı bina, uzun bir dönem sinema ve hizmet binası olarak faaliyet göstermiş ve daha özgün bir şekle kavuşması için restore edilmiştir.

Merkez, Ulusal Mimarlık Dönemi eserlerinin içerisindeki en sade ve güzel örneklerinden bir tanesidir. 700 kişilik kapasitesiyle konser ve gösteri, 4 sergi, 100 kişi kapasiteli toplantı salonları ile Bursa kültür merkezleri arasında yerini korumaktadır.

Sami Güner Sanat Galerisi, Cemal Nadir Güler ve Şefik Bursalı Sanat Galerileri ile Cep Sanat Galerisi’nde çok sayıda fotoğraf, resim, karikatür, sulu boya, minyatür gibi kültür sanat organizasyonları tertip edilmektedir.

Konum: Osmangazi, Atatürk Cad., Uçak Sok. No:1, 16020 Osmangazi/Bursa

 

17-Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu

Burası Neresi?

1980 yıllarının başında yapılmış olan açıkhava tiyatrosu, Uluslararası Bursa Festivali’nin toplu bir şekilde yapılması amacıyla kısa bir süre içinde yapımı tamamlanmıştır. Toplamda 5 bin kişilik kapasiteye ait mekân, 3 bin 500’ü koltuk 1500 ise ayaktadır. Bursa halkı tarafından yoğun olarak tercih edilen Kültürpark, yaz ayı akşamlarında birçok konserler, dans yarışmaları, tiyatrolar, gösteriler düzenlenmektedir.

Konum: Osmangazi, 16190 Osmangazi/Bursa

 

PLAJLAR

18-Kurşunlu Plajı

Burası Neresi? 

2015 yılında Bursa Belediyesi tarafından hazırlanarak kadınların hizmetine açılan Bursa’nın Gemlik ilçesine bağlı Kurşunlu Kadınlar Plajı, merkeze 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bulunduğu konum itibariyle dışarıdan görülmesi mümkün değildir. Bu sebeple kadınlar rahatlıkla denize girebilmektedirler. Sahil ve denizin içi çakıl taşları ile dolu olduğu için deniz ayakkabısı giymenizde fayda var.

3 bin metre uzunluğunda ve 200 metrekare genişlikte yer alan plajda, ahşap yürüyüş yolları, cankurtaran iskelesi yer almaktadır.

9 yaşından büyük erkek çocuklarının girmesi yasak olan plaj, ücretsizdir. Merinos’tan 102 ve Gemlik’ten 103 numaralı otobüslerle ulaşabilirsiniz.

Konum: Kurşunlu, Gemlik Mudanya Yolu No:4, 16600, 16600 Gemlik/Bursa

 

19-Esence Plajı (Eşkel Plajı)

Burası Neresi?

Bursa’nın Mudanya ilçesinde bulunan Esence Plajı, merkeze yaklaşık 60 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. 25-20 metre genişliğe sahip plaj ve deniz tabanı ince kumdan oluşmaktadır.

Temiz ve berrak suyuyla Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümler sonucu “iyi kalite” sıfatını almaya hak kazanmıştır. Sığ olan deniz, genellikle yüzme bilmeyenler kişi ve çocuklar tarafından gönül rahatlığı ile tercih edilmektedir.

Tüm ihtiyaçlarınıza karşılık verebilecek tesisler yer almaktadır. Konaklayabileceğiniz pansiyon ve restoranlar bulunmaktadır. Buraya halk otobüsleri ve Küçük Sanayi Metro İstasyonu’ndan kalkan otobüsler ile ulaşabilirsiniz.

Konum: Esence, Zeytinbağı Bursa TR, 32. sokak, 16000

 

20-Altınkum Plajı

Burası Neresi?

Merkeze 35 kilometre mesafede yer alan Altınkum Plajı, Mudanya’nın Güzelyalı Altınkum Mahallesi’nde bulunmaktadır.  Sahil ve deniz kum olup, plaj içerisine duş ve soyunma kabinleri bulunmaktadır. Yürüme mesafesinde yemek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz restoranlar yer alırken aynı zamanda burada konaklayabileceğiniz pansiyonlarda evlerde mevcuttur.

Konum: Altıntaş, 16960 Mudanya/Bursa

 

21-Kumsaz Plajı

Burası Neresi?

Bursa merkezine 40 kilometre uzaklıkta yer alan plaj, Mudanya ve Gemlik sahil şeritleri arasında konumlanıyor. Sahil uzunluğu 300 metre olan plaj, ince kumdan meydana gelmektedir. Sığ olan temiz suyu, her kesim yüzücüler için tercih edilmektedir.

Diğer tüm plajlar gibi Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan ölçümlerde iyi kalite ünvanını almıştır. Plajda yer alması gereken; tuvalet, duş, soyunma kabini, voleybol sahası, büfe, etkinlik alanı ve kafeler bulunmaktadır. Şehir merkezinden kalkan otobüs ve minibüsler ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Konum: Gençali, 16620 Gemlik/Bursa

 

22-Karacaali Gençlik Kampı

Burası Neresi?

Gemlik-Narlı yolu üzerinde yer alan plaj, Bursa’nın gözde yerleri arasında sıralanmaktadır. Kamp alanının açılış amacı lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan gençlere destek olmaktır.

Neden Gitmeliyiz? İki bölümden oluşan tesisin toplamda 43 odası ve iki adet Bungalow bulunmaktadır. Basket, futbol, voleybol gibi spor etkinlik alanlarının yanı sıra masa tenisi, gibi golf alanı, langırt, okçuluk, kano gibi aktivitelerde bulunuyor. Tabi tiyatro, müzik, el sanatı ve halk oyunlarını da unutmamak lazımdır.

Uyarı; Gelen gençler; eşofman, şapka, gözlük, mayo, havlu, terlik, güneş kremi ve temizlik malzemelerini yanlarında getirmeliler.

Konum: Karacaali, 16600 Gemlik/Bursa

 

YEŞİL ALANLAR / PARKLAR 

23-Bursa Botanik Bahçesi (Soğanlı Botanik Bahçesi)

Burası Neresi?

1998 yılında yapımı tamamlanan Bursa Botanik Bahçesi, kentin doğa ile iç içe geçtiği oksijen deposudur. Bursa gibi tarihi köklü yaşanmışlıklar şehri, aynı zamanda içinde bol yeşillik barındırıyor olup iç içe geçmiş durumdadır. 400 dönümlük alanı çevrelen park, bitkisel araştırmalar ve bilimsel çalışmalara açıktır.

Neden Gitmeliyiz?

Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, Gül Bahçesi, Kaya Bahçesi, Kokulu Bitkiler Bahçesi, Şekilli Bitkiler Bahçesi gibi bölümlere ayrılıyor olup, 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki yetişmektedir.

İçerisinde konaklayabileceğiniz botanik bahçede, Bursa konaklarının birebir yapıldığı oteller, restoran, koşu, yürüyüş, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun, otomobil pisti, spor aletleri gibi vakit geçirebileceğiniz alanlar mevcut. Kendi bisikletinizle dolaşabileceğiniz gibi eğer ki yoksa buradan kiralayabilirsiniz. 30 dakikalık bisiklet kiralama ücreti 5 olarak, 1 saatlik bisiklet kiralama fiyatı ise 10 TL olarak ücretlendirilmiştir.

Kaçırmayın! Her yıl düzenlenen Uluslararası Lale Festivali nedeniyle 200-250 bin lale dikimi yapılmaktadır. Bu muhteşem görüntüyü kaçırmayın! Fotoğraf makinelerinizin ve telefonlarınızın şarjının eksiksiz olduğunu kontrol edin.

Uyarı; Otomobil girişi yasak ama otopark alanlarına ücretsiz park etme imkânı sağlanıyor.

Konum: Çukurcaköy, Nilüfer Cd., 16190 Osmangazi/Bursa

 

24-Reşat Oyal Kültür Parkı

Burası Neresi?

Reşat Oyal Kültür Parkı Bursa merkezde, 1955 yılında belediye başkanlığı Reşat Oyal tarafından açılmıştır. 390 metrekarelik alana sahip olan park, kentin ortasında kalabalıktan kaçıp dinlemek için huzurlu bir ortam sunuyor.

Neden Gitmeliyim? 

Peki, bu parkta neler yapabilirsiniz; koşu, bisiklet ve yürüyüş yapabilir, çocuk oyun alanlarında çocuklarınızı bırakabilir, dinlenme masalarında çayınızı yudumlayabilir ve lunaparkta eğlencenin tadına varabilirsiniz. İçinde yer alan gölde yunus bisikletleri ile tur atabilirsiniz.

Düşünseniz bahar aylarında 6 bin ağacın çiçek açtığı kuşların cıvıltı sesleri ve kartpostalı andıran bir manzara… Sizinde içiniz kıpır kıpır olmuyor mu? Oksijen acıktırır derler, şöyle doya doya yürüyüp anın tadını çıkartabilir ardından bir kafede oturup bir şeyler atıştırabilirsiniz.

Yazları Bursa halkının sıklıkla gittiği park içerisinde; dönme dolap, çarpışan arabalar, gondol, kamikaze, atlıkarınca, roller coaster, korku tüneli gibi birçok oyuncak bulunmaktadır. Ailece tercih edilebilen ve adrenalini sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir eğlence merkezi.

Sinemaya ya da açık hava tiyatrosuna da gidebilirsiniz. Özellikle ramazan aylarında oldukça kalabalık olan yerin girişi ücretsizken oyuncaklara binmek için 5 TL ödemeniz gerekmektedir.

Kaçırmayın! Fotoğraf makinenizi kaptığınız gibi özellikle ilkbahar-sonbahar aylarında ayrı bir havaya bürünen pakta tam İnstagram’a atabileceğiniz birkaç kare fotoğraf çekilebilirsiniz. Gelecek like sayısını ve yorumların güzelliğini siz düşünün artık.

Konum: Gaziakdemir, Çekirge Cd. No:6, 16190 Osmangazi/Bursa

 

25-Hüdavendigar Kent Park

Burası Neresi?

Bursa’nın Çekirge semtinin batısında yer alan Nilüfer Çayı’nın iki kolunda yapılmış olan park, 150 metrekarelik alanıyla kentin en büyük parkıdır. En büyük yeşil alanı barındıran park, konser ve gösteri gibi etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca ortasından geçmekte olan Nilüfer Deresi’nde kano yarışları yapılmaktadır.

Neden Gitmeliyim?

İçerisinde yer alan spor, aktivite, sosyal alanlar ve göz dolduran peyzaj mimarisiyle hoş bir görüntü yaratıyor. Günün her saati güzel ve dolu dolu geçirebilir, oldukça lezzetli yemekler yiyebileceğiniz sosyal tesislerde vakit geçirebilirsiniz. Burada istediğiniz her şeyi bulabilirsiniz taze bir çay, kallavi bir kahve… Merkezden uzaklaşmadan, beton yığınlarının arasında sıyrılıp kendinizi doğaya teslim edeceğiniz bir yer.

Konum: Odunluk, İbrahim İşsevenler Cad, 16110 Nilüfer/Osmangazi/Bursa

 

26-Merinos Parkı

Burası Neresi?

Bursa’nın en büyük parklarından biri olan Merinos Parkı, 252 bin 500 metrekarelik yeşil alana sahip olup, 81 farklı türde olmak üzere, 2 bin 500 ağaç ve 11 bin 600 bitkinin bulunduğu alan tam bir oksijen deposu. Diğer tüm parklarda olduğu gibi bu parkta da bisiklet ve yürüyüş yolları, çocuk oyun alanları, kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Bunların yanında Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ve diğer sosyal tesislerde yer alır.

Konum: Osmangazi, 16200 Osmangazi/Bursa

 

27-Temenyeri Parkı

Burası Neresi?

Uludağ’ın eteklerinde konumlandırılmış Temenyeri Parkı, dağ havası esintilerinin yüzünüze çarptığı, kuş ve su seslerinin sizi alıp uzaklara götürdüğü harika bir doğa parçası. Tarihi ve doğal güzelliği yönüyle yaşatılası bir parktır.

Neden Gitmeliyim?

Piknik yapmak isterseniz uygun alanlar mevcut. Yürüyüş yolları, basketbol sahaları, çocuklar için oyun alanları yer almaktadır. Halkın vazgeçilmez uğrak noktalarından bir tanesi de Temenyeri Parkı’dır.

Konum: Karaağaç, Eşrefiler Sok. No:34, 16360 Yıldırım/Bursa

 

28-Sular Vadisi Doğa Parkı

Burası Neresi?

Yapıla Sular Vadisi Doğa Parkı ile Karamazak, Piremir, Namazgâh, Teferrüç, Umurbey ve Kurtoğlu mahalleleri ilgi çekici hale gelmiştir. 3,5 hektarlık bir alana inşa edilen park,  Bursalıların yararlanacağı bir tematik park inşa edilmiştir.

Neden Gitmelisiniz?

Park kademeli olarak artıyor olup, teras kademeli oturma alanları, Babil Bahçesi- seyir terasları, doğal göl, revan köşkleri ve havuzlar, şelaleler, çocuk oyun alanları, yürüyüş yolları, cami, Osmanlı çeşmesi, aletli jimnastik köşesi ve maket evcil hayvan bahçesi yer almaktadır.

Konum: Yenimahalle, Balabancık Cad. 27-1, 16360 Yıldırım/Bursa

 

29-Atatürk Kent Ormanı

Burası Neresi?

Bursa ilçesinin en büyük kent ormanlarından biri olup, 150 hektarlık alana sahiptir. Ziyaretçilerin yararlanabileceği, piknik alanları, seyir terası, mescit, çocuk oyun alanı, tenis masaları ve voleybol oyun alanları mevcuttur. Gelenlerin yiyecek ihtiyaçlarının karşılanması adına büfeler, piknik yapmak isteyenler için piknik alanları ve onlar içinde bulaşık yıkama yerleri bulunmaktadır.

İlk olarak alanın içerisinde büyük bir alan sizi karşılayacak. Burada spor ve at binme faaliyetlerini gerçekleştirebilirsiniz. Bu alanın hemen sağ tarafında Misi adındaki alanda, manzara eşliğinde piknik yapabileceğiniz açık ve kapalı çardaklar mevcut.

Sol tarafında ise, Doburca bölümü ve bu bölümde asıl Bursa manzarası bulunuyor. Haliyle insanların ilk tercihi de bu nokta. Yakın bir mevkide bulunması sebebiyle yerel halk tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Tatil zamanları kalabalık olduğu için rahat edebileceğinizi düşünmüyorum. Hafta içi ve tatil olmayan zamanları tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Ulaşım: Acemler metro istasyonunda indikten sonra B20/A – B20/B numaralı otobüslere binerek ormanın hemen altındaki cadde de inerek kısa bir yürüyüş ardından ulaşabilirsiniz.
Konum: Gümüştepe, 16110 Nilüfer/Bursa
NOT: Yaya ve bisikletlilere giriş ücretsizdir.

 

30-İnegöl Ormanları

Burası Neresi?

Uludağ’ın kuzeydoğu eteklerine doğru uzanan İnegöl Ormanları, Mezit Köyü’ne kadar çam ormanlarıyla kaplı yaylaları ve irili ufaklı mağaralarıyla dikkat çekiyor. Orman; yaban domuzu, tilki, geyik ve ayı gibi hayvanlara ev sahipliği de yapıyor. Siz de bol oksijenli bir havada ve doğa içinde yürüyüş yapmayı seviyorsanız, buraya uğramalısınız.

Konum: Yeni, Kazım Karabekir Cad. 16400 İnegöl/Bursa

 

31-Ulubat Kuş Cenneti

Burası Neresi?

Bursa-İzmir yolunda bulunan Karacabey’e 14 kilometre uzaklıkta yer alan kuş cenneti, 20 dönümlük bir arazi üzerinde 44 yıldır faaliyetlerini devam ettirmektedir. Kuş çeşitlerinin yanı sıra, papağan, keklik, gümüş, paçalı tavuklar, sülün, takla güvercinleri ve renkleriyle göz kamaştıran tavus kuşu üreticiliği yapılmaktadır.

Neden Gitmeliyiz?

E tabi bu büyük araziyi boş bırakmak olmazdı. Bu güzel araziyi; mavi selvi, limoni selvi, yalancı selvi, ladin ve sedir ağaçlarıyla bezenmiş harika bir ortam. Oldukça düşük bir ücret karşılığında giriş yapabileceğiniz gibi içerisinde piknik yapabilirsiniz. Bursa’da çocuklarla birlikte gezilecek yerler arasında oldukça sık tercih edilen yer, hayvanlarla kaynaşmak için doğal bir ortam oluşturuyor.

Konum: Ulubat, 16710 Karacabey/Bursa

 

32-Ağlayan Çınar

Burası Neresi?

Doğa ile tarihin eşsiz buluşmasıyla ortaya çıkan Gölyazı Köyü, neredeyse 800 metre uzunluğunda olan antik surlar içerisindedir. Geleneksel mimarinin yaşadığı antik surlarda; kapılar ve kuleler bulunur. Bu huzur dolu bölgeye yakışır da bir aşk hikâyesi bulunmakta. Anlatılan hikâyeye göre; 700 yaşını aşmış bir çınar ağacı, kavuşamayan iki aşığın yasını tutar ve bugün hala onlar için ağlamaktadır. Tabi kanlı gözyaşlarıyla bilinen ağaç, ancak gözyaşı olarak kastedilen şey ağacın öz suyunun çıkmasıdır.

Neden Gitmeliyiz?

Ağlayan Çınar, ziyaretçilerine bu hüzünlü aşk hikâyesinin duygusunu aktarıyor. Etkileyici bir hikâyesi olan çınar, hikâyesine uygun bir şekilde misafirlerini 7 asırdır gölgesinde ağırlıyor. Siz de şehre yolunuz düştüğünde 400 metrelik bir alana hâkim olan bu yaşlı çınar ağacını mutlaka ziyaret ederek hem tarihe tanıklık edebilir hem de gölgesinde serinleyebilirsiniz.

Konum: Bayır Mah. Gölyazı Beldesi, 16110 Nilüfer/Bursa

 

33-İnkaya Asırlık Çınarı

Burası Neresi?

Bursa’nın Uludağ yolu üzerinde yer alan İnkaya Mahallesi’ndeki çınar, 600 yıllık geçmişiyle dikkat çekiyor. Osmanlı’nın hemen hemen her dönemine şahitlik eden İnkaya Asırlık Çınarı; 35 metre yüksekliğinde ve 3 metre çapındadır. Ayrıca ülkemizin en yaşlı ağaçlarından olan çınar, dünya çapında bir üne de sahip.

Sembolü haline gelen çınar, şehrin gürültüsünden ve yoğunluğundan uzaklaşmak isteyenler için manzarasının ve ihtişamının yanı sıra bünyesinde barındırdığı; çay bahçesi, mangal restoranları, market ve hediyelik eşya satan dükkânlarıyla en ideal yerler arasında.

Konum: İnkaya, Uludağ Cad. No:163, 16370 Osmangazi/Bursa

 

34-Tigem Karacabey Harası

Burası Neresi?

Bursa-İzmir kara yolunun 78 kilometresinde bulunan hara, ülkemizin en büyük ve köklü tarım işletmesini teşkil ediyor. 1926 yılında TBMM tarafından haraya dönüştürülen yerin kuruluş tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanıyor. At ve sarayın hayvansal ürün ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş Tigem Karacabey Harası, 1926 yılı itibariyle safkan Arap atı üretimine yoğunlaşmış ve başarılı da olmuştur.

1983 yılından itibaren ise damızlık hayvan yetiştiriciliği, ayçiçeği, mısır ve yem bitkilerinin tohumları yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde ise en büyük safkan İngiliz cinsi yarış atlarına ev sahipliği yapan harada toplam 790 at barınabiliyor. Atlar, yüz ölçümü oldukça büyük olan, çevresi borularla sınırlandırılmış, “padok” adı verilen otlaklarda otluyor.

Konum: Yolağzı, 16710 Karacabey/Bursa

 

ŞELALELER

35-Küreklidere Şelalesi

Burası Neresi?

Kent Ormanı girişinden itibaren orta zorluktaki bir patikadan geçerek varılan şelale, Yıldırım ilçesinde bulunur. Deliçay üzerinde dört kademeli olan şelaleye yakın piknik masaları ve çeşme bulunmaktadır. Şırıl şırıl akan şelalenin eşliğinde piknik yapmak ve çeşmeden akan soğuk sularının tadına bakmak yaz aylarında yapılacak en ideal planlar arasındadır.

82 metre yükseklikten akan şelalenin dört basamaklı olduğundan bahsetmiştim. Sol tarafta yer alan tabelayı takip ederek en tepeye çıkabilir seyir manzarasının keyfini sürebilirsiniz. Buradan şelaleye giren birçok insanın olduğunu göreceksiniz. Buz gibi yüzmek sizin takdirinize kalmış artık.

Kaçırmayın! Lezzetli bir balık yemek istiyorsanız burada yer alan alabalık tesislerine uğramanızı öneririm. Şelalede her yıl mevsime bağlı olarak renk değişimleri gözlemlenmektedir. Kahverengi, sarı, yeşil ve kızıl renklerinin birbiri arasındaki ahenk… Hele birde ağaçlar yapraklarını dökmüş ise tam fotoğraf çekilmeli diyebilirim.

Konum: Hamamlıkızık, 16370 Yıldırım/Bursa

 

36-Softaboğan Şelalesi

Burası Neresi?

Doğa tutkunlarının bir numaralı tercihi olan Softaboğan Şelalesi, yüksekten akan bir şelale olmayıp, suyun döküldüğü yerde derin havuz oluşturmaktadır. Yazın sıcaklarında bunu fırsat bilenler ise şelalenin tepesinden kendilerini havuza atarak serinleme yöntemleri bulmuşlar. Tabi Uludağ’dan gelen suyun buz gibi olduğunu hatırlatalım.

Kırkpınar Deresi üzerinde yer alan birkaç şelaleden biri olup, ismini Şehzade Ahmet’in kardeşlerinden bir tanesini bu derede boğdurtmasından dolayı aldığına dair söylentiler mevcuttur.

Neden Gitmeliyim?

Cumalıkızık’tan başlayarak Softaboğan’a kadar uzanan bir dağ yürüyüşü parkuru mevcuttur. Bana göre buraya kadar gelmişken denenmesi gereken bir aktivite olduğunu düşünüyorum. Kamp alanının da mevcut olduğunu belirtirken orman içinde bulunduğu için vahşi hayvanlar tehlike arz etmektedir.

Konum: Kaplıkaya, 16310 Yıldırım/Bursa

 

37-Suuçtu Şelalesi

Burası Neresi?

Mustafa Kemal Paşa ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan şelale, her mevsim ayrı renge bürünen muhteşem doğa manzarasına sahiptir. Bir fay hattının çökmesi sonucu oluşan Suuçtu Şelalesi, 38 metre yükseklikten akıyor olup yazın su azalmaktadır. Suyu içilebilir olan şelale, Mustafa Kemal Paşa ilçesinin ihtiyacını karşılamaktadır.

Neden Gitmeliyiz?

Gezi alanı ve piknik yeri olarak tercih edilen Suuçtu, etrafını saran kayın ağaçları arasında, serin havası ile tam bir temiz hava deposu. Tepede yer alan alabalık restoranına uğrayarak sunmalısınız.

Uyarı; Çok kalabalık yerlerde gezdiğimiz yerin bile tadına varamaz olduk. O yüzden sessiz sakin bir zamanda gelmeniz en makbul olanıdır. Hafta içi günleri hem boş piknik masaları bulabilir hem de yoğunluktan kurtulabilirsiniz.

Konum: Muradiye sarnıç, 16510 Mustafakemalpaşa/Bursa

 

38-Kösehoroz Şelalesi

Burası Neresi?

Mustafa Kemal Paşa Kösehoroz Köyü’ne yakın Değirmendere’de bulunmaktadır. 18 metre yüksekliğe sahip şelale döküldüğü noktada gölet oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Paşa Çayı kolundan ilerleyerek Kocaçay Çayı’na dökülmektedir.

Ulaşım: Kösehoroz Köyü Mustafa Kemal Paşa ilçesine 20 km uzaklıktadır. Günün belirli saatlerinde şelaleye giden köy otobüsleri bulunmaktadır. Ancak köyden orman içinden iki saat yürüyerek ulaşabilirsiniz. Tabi bunun için bir rehberi ihtiyacınız olabilir.

Konum: 16500 Mustafakemalpaşa/Bursa

 

39-Aras Şelalesi

Burası Neresi?

Eğer yürümeyi seviyorsanız Aras Şelalesi’ni de çok seveceksiniz. Kayaların arasından şarıl şarıl dökülen sular sonucu oluşan şelale, gerek Bursa’nın olsun gerek ülkemizin olsun önemli doğa rotalarından biri.

Neden Gitmeliyiz?

Her sene buraya akın eden turistler tabiat ananın sunmuş olduğu bu doğal güzellikten faydalanıyor. Çoğu yerde olduğu gibi piknik ve kamp için oldukça uygun bir yer olup, hoş vakit geçirebilirsiniz.

Ulaşım: Uludağ Milli Parkı’ndan istikametle ilerledikten sonra sağa doğru dönen yolda ormanlık alan bulunuyor, 10 dakikalık bir yürüyüşün ardından ulaşabilirsiniz.

Konum: Soğukpınar, 16370 Osmangazi/Bursa

 

40-Alaçam Şelalesi

Burası Neresi?

Uludağ’ın güney yamacından yer alan Alaçam Şelalesi; yeşilliği ve kanyonu ile doğasever  ve sporla aktiviteleri ile uğraşan insanlar için bir nimettir.  Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün düzenli olarak organize ettikleri etkinliklere katılarak keşfetmeye bir yerden başlayabilirsiniz.

Şehirden uzaklaşıp kendinizi dinlemek için ideal bir yer. Köy içerisinde bulunan alabalık restoranında leziz bir yemek yiyip ardından, yazın gelmesiyle karların erimesiyle çoğalan suyun sesi eşliğinde keyifli bir yürüyüşe çıkmak… Yazarken hayallere dalıp gittim resmen. Diğer birçok yer gibi görülmeye değer nitelikteki bu şelaleyi görmenizi tavsiye ederim.

Konum: Alaçam, 16450 Kestel/Bursa

 

41-Oylat Şelalesi

Burası Neresi?

Bursa’nın İnegöl ilçesi sınırlarında yer alan şelale, Marmara Bölgesi’nin en bilinen yerleri arasında. Bunun yanı sıra Oylat Kaplıcalarına bağlı olan şelale, bir tatil köyü şelalesi olmasıyla birlikte mağara ve kanyondan oluşuyor. Ayrıca şelalenin etrafında yer alan çam, meşe, çınar, kestane ve ıhlamur ağaçları şelalenin daha etkileyici bir görünüme bürünmesini sağlıyor.

Konum: Saadet, 16400 İnegöl/Bursa

 

42-Saitabat Şelalesi

Burası Neresi?

Saitabat Şelalesi, Derekızık Köyü’ne 3 kilometre mesafede Kestel ilçesi sınırlarında yer alıyor. Şelale; yeşil çimenleri, çınar ağaçları, piknik alanları ve yürüyüş parkurlarıyla doğanın temiz havası ve huzuru eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz yerlerden.

Konum: Saitabat, 16450 Kestel/Bursa

 

GÖLLER

43-İznik Gölü

Burası Neresi?

İznik ve Orhangazi arasında yer alan göl, Bursa’nın n büyük Türkiye’nin ise beşinci büyük gölüdür. Tektonik tatlı su gölü olup, çevresi tarım ve zeytinlik alanlarla çevrilidir. Toplamda 9 bin hektarlık bir arazi göl suyu ile sulanmaktadır. Bunun için çiftçiler pompayla su çekmektedirler.

İznik Gölü hakkında anlatılan varsayıma göre, gölün şuanda bulunan yerinde eskiden toprak olup, yerleşim alanıdır. Bir gün köye uğrayan ermiş köylülerden su ister ancak işleri başlarından aşkın olan köylüler adamın bu isteğine karşılık vermezler. Asasını yerlere sürüyerek yoluna devam eden adamın peşinden su çoğalarak gölü oluşturmuştur.

Neden Gitmeliyiz?

Yüzme, kano ve sörf gibi su sporları turizm açısında önem taşımaktadır. Muhteşem manzarasından başka etrafındaki bağlar, meyve ve sebze bahçeleri mutlaka keşfetmeniz gereken yerlerden.

 

44-Dağyenice Gölü

Burası Neresi? 

Doğancı Barajı’ndan akan akarsuyun çevrelenmesi sonucu oluşan yapay bir göl olan Dağyenice Gölet’inde, yetişen ağaçlar kuruyarak yansıma oluşturmaktadır. Böylelikle inanılmaz bir görüntüye imza atmaktadır. Bursa’nın tarihi köylerinden Misi Köyü‘nün yakınlarında bulunan Dağyenice Bursa’da Uludağ’dan sonra en bilinen kamp alanları arasında yer almaktadır.

Neden Gitmeliyiz?

Uludağ’a kadar uzanan bir yürüyüş parkına sahip olup, kamp yapmak, piknik yapmak ve balık tutmak isteyenler için birebir bir destinasyon. Bunların yanı sıra offroad, ATV motor keyfi yapabilirsiniz. Bursa’da en ünlü kamp yerleri arasında en iyi konuma sahip olduğunu söylemek mümkündür. Ancak kış aylarına doğru göl kenarında esen rüzgâr oldukça sert bu sebeple orman içini tercih etmelisiniz bu aylarda.

Aklınızda bulunsun gölde balık tutma keyfi de bir  başka. Eğer bu konuya eğiliminiz varsa olta takımlarınızı getirmeyi unutmayın! Göl manzarasına karşı kahve yudumlamakta keyifli olacaktır. Semaverde çay keyfide mükemmel olur.

Kaçırmayın! Göle karşı oturup çayınızı yudumlarken kaz ve karabatakları beslemeyi unutmayın!

Konum: Nilüfer/Bursa

 

45-Gököz Göleti ve Maremşah Yaylası

Burası Neresi?

Uludağ’ın güney yamacında yer alan Gököz Göleti, merkeze 62 kilometre uzaklıkta konumlanmaktadır. Burası doğa yürüyüşçüleri, dağ bisikletçileri, kampçılar ve fotoğrafçılar için birebir bir yer. Yalnız Uludağ’ın tepesinden akan Gököz Gölü durmuş vaziyette. Kapın oltanızı soluğu burada alın! Ayrıca burada muhteşem bir konaklama tesisi sunduğu aktiviteler yer almaktadır.

Konum: Gököz Natural Park, Gököz Mahallesi Bursa Yolu Maremşah Yaylası, 16740 Keles/Bursa

 

46-Ulubat Gölü

Burası Neresi?

Türkiye’de koruma altına alınmış olan 12 Ramsar alanlarından biri olan Ulubat Gölü, sulak ve biyolojik çeşitliliğe sahip olması sebebiyle önemli noktalar arasında sırlanırken bir yandan da Yaşayan Göller programı içerisinde de kendine yer edinmiştir. Anadolu’ya kuzey batı yönünde giren göçmen kuşların güzargahı üzerinde yer alıyor olması sebebiyle, çok çeşitli kuşun barındığı bir göldür.

Gölde çalışmalar yapılmış ve sonucunda 21 balık türüne rastlanmıştır. Özellikle turna ve sazan türlerindeki balık avının ticareti yapılmaktadır. Ülkedeki en sulak alanı olması nedeniyle, en geniş nilüfer yataklarına sahip olup oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Ulubat Gölü’nün neredeyse tüm kıyıları geniz sazlıkları ve su içinde yetişen bitkiler ile kaplıdır.

 

KANYONLAR

47-Sadağı Kanyonu

Burası Neresi?

Orhaneli’ne bağlı Sadağı Köyü’nde bulunmaktadır. Bursa’nın en büyük kanyonu olup, ismini bulunduğu köyden almıştır. Kanyonun yürüyüş yolunun sonunda Roma İmparatoru Hadrianus’un karısı için inşa ettirmiş olduğu kaya hamamı bulunmaktadır. Hamam içerisinde  60 derecelik sıcak su çıkıyor olup, bu su hala yakınında yer alan termal otelde kullanılıyor.

Neden Gitmeliyiz?

Şırıl şırıl akan suyun eşliğinde yürüyüş yapmanın verdiği keyif oldukça huzurludur. Tabi bu sırada birkaç fotoğraf karesi çekebilirsiniz. Genellikle kahvaltı ve piknik için tercih edilen yere  yiyeceğinizi kendiniz götürebileceğiniz gibi Orhaneli’nden bulunan kasaptan et alabilir mangalı ise kanyonun içerisinde yer alan tesisten temin edebilirsiniz. Köylüler tarafından satılan mevsimlik meyvelerde satın alabilirsiniz.

Kaçırmayın! Sadağı Kanyonu trekking deneyimi yaşamak için harika bir yer. Farklı bir deneyim yaşamak veya hali hazırda yapmış olduğunuz bu aktiviteyi yapmalısınız.

Konum: Sadağı, Sadağı Köyü İç Yolu, 16980 Orhaneli/Bursa

 

48-Sansarak Kanyonu

Burası Neresi?

Bursa’nın İznik ilçesinde yer alan Sansarak Kanyonu, dere içinden yaklaşık 4 saatlik bir yürüyüşten sonra ulaşabileceğiniz bir konumda. Yürüyüş boyunca rastlayacağınız şelale ve göletler güzelliğiyle sizi büyüleyecek. Ayrıca bu uzun yolculuğa da değeceğine dair ipuçları veriyor. Kanyona vardığınızda eşsiz manzara eşliğinde bölgedeki balık restoranlarında güzel bir yemek yiyerek hem ruhunuzu hem de bedeninizi dinlendirebilirsiniz.

Konum: 16860 İznik/Bursa

 

49-Tacir Kanyonu

Burası Neresi?

İznik’te henüz yeni keşfedilmiş olan bu kanyonun uzunluğu 10-15 kilometre kadardır. Yürüyüş yapabileceğiniz kanyondan büyük keyif alacaksınız. İçerisinde yürüyüş yapabilmek için uygun ayakkabıyı tercih etmeniz gerektiğini hatırlatalım! Kanyonda akan bir sürü şelale mevcut. Bu şelalelerin oluşturduğu serin sularda yüzebilirsiniz.

Konum: Tacir, 16860 İznik/Bursa

 

KAMP ALANLARI

50-Çobankaya Aile Kampı

Burası Neresi?

Bursa merkeze 26 kilometre uzaklıkta yer alan Çobankaya Kampı, sadece yaz aylarında açıktır. Alana 150 çadır ve bungalov evleri mevcuttur. İçerisinde  adet kır gazinosu ve satış büfesi bulunan kampta, tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Neden Gitmeliyim?

Doğa içerisinde yapmayı tercih ettiğiniz doğa tatilinizde kendinizi tamamen doğaya bırakmak en doğrusu. Dere ve akarsularda yüzebilir, uzun yürüyüşler yapabilir, burada düzenlenen gezi etkinliklerine katılabilirsiniz. Sıcak bir akşam gününde hafif rüzgâr eşliğinde, ateş başında bir şeyler yudumlarken büyük keyif alabilirsiniz.

Konum: Kirazlı, 16370 Osmangazi/Bursa

 

51-Sarıalan Kamp Alanı

Burası Neresi?

Yaklaşık 1 bin 650 yükseklikteki teleferiğin son istasyonunda yer alan Sarıalan kampı, günübirlik ziyaretler yapılmaktadır. Hemen hemen tüm ihtiyaçlara cevap veren alan,  350 çadırlı kamp alanı, 12 bungalov, 29 baraka, et-mangal lokantaları, hediyelik eşya satış dükkânları, çocuk oyun alanları ile cami bulunmaktadır. Bungalov ve barakalar Temmuz-Eylül ayları arasında 15 günlük arayla kiralanabilmektedir.

Konum: Zeyniler, 16370 Osmangazi/Bursa

 

52-Bakacak

Burası Neresi?

Bursa ve Marmara denizlerinin seyredilebildiği hoş manzaraya sahip kamp alanına Bakacak Oteller bölgesinden ulaşılabilmektedir.  Burada Osmanlı Devleti zamanında Ramazan başlangıçlarında ateş yakılıp top atılarak duyurulduğu yerde Radyolink istasyonu yer almaktadır.

Konum: Kirazlı, 16370 Osmangazi/Bursa

 

53-Karabelen Kamp Alanı 

Burası Neresi?

Kent merkezine 22 km uzaklıkta yer alan Karabelen Yaylası’nın Uludağ Milli Parkı’na ana girişi vardır. 1000 kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olup, temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz hizmetler bulunmaktadır. Ayrıca yaz aylarında köy dernekleri tarafından şenlikler düzenlenmektedir.

 

YAYLALAR

54-Kocayayla

Burası Neresi?

Keles ilçe merkezine yakın bir konumda yer alan Kocayayla, etrafı karaçam ağaçlarıyla çevrili olup, en büyük yaylalardan biridir. Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde Osman Gazi ve Orhan Gazi’ye ev sahipliği yaptığı düşünülen Kocayayla’da, Nilüfer Hatunla düğününün burada gerçekleştiğine inanılmaktadır. Kocayayla’nın hemen bitişiğinde yer alan ve Bursa’nın  içme suyunu karşılayan Nilüfer Çayı, Nilüfer Hatun’a ithafen bu ismi almıştır.

Neden Gitmeliyiz? 400 bin metrekarelik alanda piknik yapılabilmektedir.  Çadır kampı ve karavan için ideal olan alanda yanı zamanda restoran ve kafede yer alıyor. Keles’te gezilecek yerler arasında Baraklı göleti, Keles deresi, Tepel geçidi bulunmaktadır.

Konum: Gököz, Kocayayla Piknik Alanı, 16740 Keles/Bursa

 

55-Bağlı Yaylası

Burası Neresi?

Bursa yolu üzerinden Uludağ’a çıkarken yol üzerinde bulunan Bağlı Köyü’nde bulunan yayla anladığınız üzere adını bulunduğu köyden almıştır. Trekking için en ideal noktalardan biri olan yayla, aynı zamanda kuş gözlemciliği içinde tercih yerleri arasındadır. Çeşitli kuş sesleri arasında huzuru yakalayabileceğiniz yayladan devam ettiğiniz takdirde Ketenli Yaylası’na ulaşabilirsiniz.

Konum: 16375 Osmangazi/Bursa

 

56-Büyükorhan Görecik Yaylası

Burası Neresi?

Orhaneli Baraj yolunun üzerinde yer alan yayla, Bursa’ya 46 kilometre yayla, köyün şenliklerine ev sahipliği yapmaktadır. Kafanızı dinlemek istiyorsanız aradığınız yer tam burası! Mis kokulu çam ağaçlarının arasında börtü böcek eşliğinde harika vakit geçirebilirsiniz. Kentin kalabalığından gürültüsünden sıyrılıp ormanda kısa bir yürüyüşe çıkın.

Konum: Zaferiye, 16990 Büyükorhan/Bursa

 

MAĞARALAR

57-Ayvaini Mağarası 

Burası Neresi?

Türkiye’de bulunan en uzun altıncı mağara olan Ayvaini, Ulubat Gölü yakınında bulunan Ayva Köyü’nde yer alıyor. “Mezozoik Zaman”dan günümüze kadar gelen mağara, 1970 senesinde İspanyol ekip tarafından keşfedilmiştir.

İçerisinde aşırı düzeyde sarkıt ve dikit ile dolu damlataşları, sulu damlataş havuzları ve gölcükleri, el değmemiş yapısıyla keşif tutkuları için sevilen bir yer. Mağaranın içerisinden akan Karadonlu Deresi, irili ufaklı göletler oluşturmaktadır. Mağarada  yarasalar, yengeçler, çiyan, kurbağa ve tatlı su karidesleri gibi çeşitli canlılar yaşamaktadır.

Konum: Ayvaköy, 16110 Nilüfer/Bursa

 

58-Oylat Mağarası 

Burası Neresi?

Bursa’nın İnegöl ilçesinde yer alan Oylat Deresi’nin hemen batı kenarında yer alan kanyonun kenarında, oluşumunu tamamlamış fosil mağara Türkiye’nin en büyük ikinci mağarasıdır. Oylat, doğası ile ormanla çevrili manzarası ve şifa kaynağı suyu ile son zamanların en gözde yerleri arasında yer alıyor. Mağara iki kattan oluşuyor olup, tam bir dikit, sarkıt ve sütun cenneti diyebilirim.

Binlerce yılda oluşan mağara içerisinde, tavandan damlayan su damlacıkları göletleri meydana getirmiştir. İki bölümden meydana gelen mağaranın ilk bölümü,  2-5 metre arası genişliği ve 15 metre yüksekliği olan galerilerden oluşurken ikinci bölümü, çöküntü sonucu meydana gelen salonu kapsar. Mağaranın içerisindeki %90 nem oranı sayesinde,  astım ve bronşit hastalarına iyi geldiği söyleniyor. Mağaranın hemen girişinde bir çay bahçesi bulunuyor. İçerisini gezip çaba sarf ettikten sonra dinlemek için çok güzel düşünüldüğünü söyleyebilirim.

Konum: Hilmiye, 16400 İnegöl/Bursa

 

HAYVANAT BAHÇESİ

59-Bursa Hayvanat Bahçesi

Burası Neresi?

1998 yılında açılan Bursa Hayvanat Bahçesi, hayvanların yaşam şartlarına uygun olarak tasarlanmış barınaklar mevcuttur. Avrupa‘da sayılı parklardan biri olup içerisinde; ayı, kurt, aslan, leopar, yırtıcı kuşlar, lama, yaban eşeği, deve, maymun bölümlerinin yanı sıra deve kuşları ve zebralarında bulunduğu Afrika Savağı bölümü gibi  55 türde 500 hayvanı barındırmaktadır.

Neden Gitmeliyim?

Yerli ve yabancı turistlerin en ilgi gösterdikleri bahçe, mimari tasarımı  hayvanları çok daha yakından incelemelerine olanak sağlıyor. Bu hayvanat bahçesi düzenlenmiş olduğu eğitim ve etkinliklerle tanı- sev -koru temalarıyla doğa ve hayvan sevgisini aşılamayı ve bilincin arttırılmasını kendine görev edinmiştir. Gelenlerin eğlenceli vakit geçirebilmesi için çocuk oyun alanları, slayt, film gösterimleri, birebir eğitim imkânları alabilecekleri sınıflar mevcuttur.

Kaçırmayın! Her sene ziyaretçi sayısını artırarak devam eden bu güzel hayvanları yaşatmaya adamış hayvanat bahçesi, istediğiniz ve bulabileceğiniz tüm imkânları size sağlıyor. İçinde saatlerce vakit geçirebileceğiniz bu mekânı çok seveceksiniz.

Konum: Soğanlı Mah. Mahallesi 1, Nilüfer Cad. No:260, 16160 Osmangazi

*Hayvanat Bahçesi’nin Krokisi:

 

 

60-Kaplıkaya Cazibe Merkezi

Burası Neresi?

2011 yılında hizmete açılan ve Bursa’nın ilk ve tek akvaryumu olarak nitelendirilen Kaplıkaya Cazibe Merkezi, sıkça ziyaret edilen gezi noktası olmaya devam ediyor. Yeşil alan üzerine kurulmuş kompleks; spor parkı ve kafeleri ile ziyaretçilerine tam bir hizmet sağlamaktadır.

Neden Gitmeliyim?

Bin metrekarelik bir alanı kapsayan akvaryumda toplam 60’dan fazla su canlısı sergilenmektedir.  Özellikle burada bulunan lunaparklar ilgi odağı olmuş durumda. Ayrıca Kaplıkaya piknik alanları ile de mükemmel bir yerdir, hafta sonları  ilçe halkı akın etmektedir. Sabah saatlerinde gelip yerinizi kapmanızda fayda var. Zira oldukça kalabalık oluyor.

Konum: Yıldırım, Kaplıkaya, 16310 Yıldırım/Bursa

 

61-Sukay Park

Burası Neresi?

Türkiye’deki ilk Kablolu Su kayağı Tesisi olan Sukaypark, Osmangazi Belediyesi tarafından yapılmıştır. Bu tesis ile yılın her günü kayak yapma imkânı sunmaktadır. Kışın Uludağ, yazın Sukay Park Bursa’nın tatilcilere sunduğu en iyi nimetlerdendir.

Neden Gitmeliyiz?

100 dönümlük arazi üzerinde kurulan park içerisinde; çocuk oyun parkı, yürüyüş ve koşu parkurları, restoran, kafe, spor kıyafeti satın alabileceğiniz veya kiralayabileceğiniz mağaza, su kayağı okulu ile spor tesisi bulunmaktadır. Her yaştan insana hitap ediyor olup, vücudun tüm kaslarını çalıştırarak formda kalmanıza yardımcı oluyor. Her sene yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Sukaypark’da,  uzman eğitmenler yaz boyu eğitim vermektedir.

Konum: Çukurcaköy, Çukurca Yolu Cd. No:48, 16190, Osmangazi/Bursa

 

62-Karagöz Müzesi

Burası Neresi?

Bursa’nın geleneklerinden biri olan bu kültürel oyun, 2009 senesinde UNESCO tarafından Dünya Manevi Kültürel Miras Listesi’ne girmiştir. Hem kendiniz için nostalji olacak hem de çocuklarınızın eski kültüre dair bilgisi.

1997 yılında açılan müze ilk olarak “Sanat Evi” olarak faaliyete geçse de Karagöz Anıtı’nın hemen karşısında yer alması sebebiyle Karagöz olarak değişmiştir. İçerisinde yer alan  Karagöz-Hacıvat ve galerisi ve yapım atölyesi bulunmaktadır. 2007 senesinde ise  Karagöz Evi adı Karagöz Müzesi olarak değiştirilmiştir.

Kaçırmayın! Sürekli olarak oynanmayan Karagöz-Hacıvat Oyunu’na Kasım-Aralık aylarında yapılan Uluslararası Bursa Karagöz Gölge ve Kukla Oyunları Festivali çerçevesinde izleme şansını yakalayabilirsiniz.

Konum: Çekirge Caddesi no:159 Osmangazi/Bursa